4 Haziran 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR VE İÇ BAKLA


Taha doğduktan sonra sebzelere daha bir düşkün oldum doğal olarak. O herşeyden vitamin alsın diye sürekli değişik tarifler arıyorum nette. Annemin pek zeytinyağlı yapma kültürü yoktur, bende netten öğrendiklerimi uyguluyorum (benimde böyle bi kültürüm yoktu anladığınız üzere) Zeytinyağlıları yapmak kadarda kolay bir yemek çeşidi yoktur. Dün akşam yaptım kuzucuğum bugün öğlen yesin diye. Enginarın karaciğere olan faydasını bilen babasıda pek memnun bunun pişmesinden:)) Gelelim tarife

Malzemeler: (benim uyguladıklarım)

* 3 adet enginar, soyulmuş ve temizlenmiş
* 300 gr kadar iç bakla, yıkanmış ve kabukları soyulmuş
* soğan (taze soğan ya da arpacık soğan da kullanabilirsiniz)
* havuç, soyulmuş ve halkalar şeklinde doğranmış
* 1 orta boy patates küp şeklinde doğranmış
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* limon suyu (1 limondan biraz az)
* 1,5-2 su bardağı kaynamış su
* tuz
* dereotu
* 1 adet kesme şeker
* 1 tatlı kaşığı un

Yapılışı: Yağ ve enginarları tencereye koyun, kenarlarına da baklaları. Havuç, patates ve soğanı üstüne karışık ilave edin. Ayrı bir yerde çırptığınız un ve limon suyunu sebzelere ilave edin. Şeker, tuz ve suyuda ekledikten sonra kısık ateşte pişirin. Dereotuyla birlikte servis yapın.

BU YEMEĞİN NEYE FAYDASI OLDU PEKİ???

Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar, kanı temizler ve yorgunluğu giderir. Diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirir. Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu kaydediyor.

Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebze. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Uzmanlar; bitkisel protein, karbonhidrat, demir, kalsiyum ve bol vitamin içeren bu sebzenin sık sık tüketilmesini tavsiye ediyor. Baklanın; kuvvet verici, idrar yollarını temizleyici ve ishal kesici etkisi de var. Baş ağrılarına iyi geliyor. Ayrıca, şeker hastalarında kan şekerini düşürmeye yarıyor.İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.

Dereotu ise, hazmı kolaylaştırır, midenin gereği gibi çalışmasını sağlar. Hıçkırık ve hava yutmayı önler. Sinir zafiyetini giderir. Uyku verir. Aybaşı kanamalarının kolay olmasını sağlar. Anne sütünü artırır. İştah açar. Ağız kokusunu giderir. Çocuklardaki gaz ağrılarını giderir. Yemeklere ve salatalara tat vermek için konur. Hamileler kullanmamalıdır. (Dereotu için aklımda kalan en belirgin özellik, kalsiyum deposu olmasıydı. Çocuklara bol bol yedirin yazıyordu)

Hiç yorum yok: